Zeměpisné přednášky pro 2. st. ZŠ

Zeměpisné přednášky pro 2. st. ZŠ

Ještě před několika týdny putoval pan Kubeš po východní Africe. První březnovou středu zavítal tento cestovatel, fotograf a dobrodruh se svými přednáškami k nám do školy. A bylo se na co dívat. Během dvou přednášek pro všechny ročníky 2. stupně jsme se ocitli ve Střední Americe a pobyli i u nás v Evropě, konkrétně „Tam na východě“.

Pomyslným prstem na mapě jsme s žáky 6. a 7. ročníku procestovali Střední Ameriku od Panamy po Guatemalu. Střední Amerika je nespoutaným světem tradic, zářivých barev nejen v přírodě, starých i moderních staveb. To vše nabízejí sopky, jezera, pralesy, fiesty, pyramidy, káva, stavby Mayů nebo třeba kohoutí zápasy. Dostalo se nám tak možnosti nahlédnout do oblasti plné překvapení a divoké hudby.

Se staršími žáky 8. a 9. ročníku začalo povídání v Rumunsku a přes Podněstří a Moldavsko jsme doputovali do Černobylu na Ukrajině. Vydali jsme se do zemí známých i neznámých, blízkých a přesto vzdálených, do zemí, kam se moc nejezdí. Velké Rumunsko je pyšné na své tradice, hory i jídlo. Snad nejvíc nás ale zaujal obrovský Palác v Bukurešti (Palác Parlamentu), velkolepé dědictví tehdejší vlády N. Ceaușescua. Své kouzlo má rovněž Transylvánie nebo zapomenutý region Maramureš s horami a spoustou zvěře, kláštery i „veselým“ hřbitovem. Nejchudší Moldavsko se má také čím pochlubit. Přes 120, někde až 200 km chodeb s vinnými sklepy se jen tak někde nenajde. Přednášku Tam na východě jsme ukončili zajímavostmi o Černobylu, nechvalně proslulém jadernou havárií.

Věřím, že si každý z přednášky odnesl to své a obohatil se tak o nové vědomosti a zážitky.