Zájezd Dlouhé stráně, papírna Velké Losiny

Zájezd Dlouhé stráně, papírna Velké Losiny

6. června 2023 se 48 žáků druhého stupně ZŠ Horní Moštěnice vydalo na poznávací zájezd po severu Olomouckého kraje. Za nejistého počasí vyrazil autobus plný dětí, nabitých očekáváním, co zajímavého uvidí, a batohů, naditých svačinkami a dobrotami od maminek, babiček a dalších dodavatelů, směr Šumperk – Velké Losiny – Kouty nad Desnou – Dlouhé stráně. 

Prvním divem, který nás čekal, byla unikátní národní kulturní památka Ruční papírna Velké Losiny. Časovou rezervu po příjezdu jsme využili k procházce do místní proslulé výrobny Velkolosinských pralinek. Pak už následovala zajímavá exkurze v provozu papírny, muzeu i prodejně upomínkových předmětů. 

Po přejezdu do Koutů nad Desnou a naložení odborného průvodce (oslovovaného zásadně „pane průvodčí…“) už musel dělat divy náš autobus, aby s námi vyšplhal nejen k jeskyni (kaverně) s elektrárnou a k dolní nádrži, ale hlavně po více než 12 kilometrech strmého stoupání až k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, což vše patří do areálu druhého ze sedmi divů Česka. Cestou jsme byli několikrát kontrolováni vojenskými hlídkami a je dalším velkým divem, že nikdo z našich nebezpečně vyhlížejících hochů nebyl shledán podezřelým a mohli jsme se dostat přes všechny zátarasy. Čekala nás nejprve přednáška a film v infocentru, následně cesta 300 metrovou podzemní chodbou až do obří kaverny se dvěma turbogenerátory nejvýkonnější české vodní elektrárny a pak přejezd k horní nádrži. A tady jsme byli odměněni dalším divem – přes všechny obavy a ranní uplakané počasí byla nad námi protrhaná obloha s vykukujícím sluníčkem a nádhernými výhledy na Praděd, Švýcárnu a celé okolí. V těchto krásných kulisách jsme si dopřáli krátkou procházku kolem nádrže na vrchol 1353m vysokých Dlouhých strání. Pak už zbývalo jen seběhnout k autobusu a vydržet dlouhou cestu zpět do Horní Moštěnice. Celý výlet včetně obou exkurzí se až nečekaně vydařil a na sladké pralinky, ručně vyrobený papír, elektrárnu v jeskyni, ale hlavně na dechberoucí panorama kolem Dlouhých strání budeme všichni dlouho vzpomínat.