Lodí (a) na univerzitu aneb Plavebně vzdělávací výlet VIII.B

Lodí (a) na univerzitu aneb Plavebně vzdělávací výlet VIII.B

Ve čtvrtek 16. 6. se třída VIII. B vydala v plné sestavě na výlet do Olomouce autobusem, vlakem, kocábkou po Moravě i cca 12 km pěšky. V příjemném počasí a neustále dobré náladě den uběhnul jako voda v Moravě pod naší lodí a nedostihly nás ani bouřky, pronásledující výpravu na zpáteční cestě.

Prvním cílem byl krásný pohled na Olomouc z vyhlídkové terasy na Přírodovědecké fakultě UP Olomouc, takže můžeme prohlásit, že všichni žáci VIII. B se dostali na vysokou. Kromě prvního odpočinku a svačiny s panoramatem dómu sv. Václava i celého historického jádra Olomouce před očima jsme si v hale fakulty prohlédli Foucaultovo kyvadlo s nejdelším závěsem v ČR a před budovou si žáci prošli Geopark a seznámili se s více než 40 exponáty hornin.

Pak už jsme se vydali do přístaviště U Vodníka, kde nás ve dvou skupinách čekala projížďka lodí po řece Moravě. Kromě poznávání života ve vodě i březích kolem ní si zájemci vyzkoušeli, že řízení lodi není vůbec jednoduché, takže jsme se část cesty pohybovali křížem krážem korytem a posbírali pár větví visících příliš nízko nad hladinou. Zatímco jedna polovina žáků zdokonalovala své kapitánské dovednosti, druhá polovina si v pohodovém přístavišti zahrála stolní fotbal, míčové a další stolní hry, nebo užívala relax ve stínu. 

Poté, co se i děvčatům podařilo dostat nepoškozenou loď zpět do přístavu, nás už čekal jen chrám konzumu, tedy občerstvení v Šantovce, a pak, se stále temnější oblohou protínanou blížícími se blesky v zádech, co nejrychlejší návrat na nádraží a krátká cesta zpět do Horní Moštěnice.